Direktna akcija – Direktna pobeda: Studenti blokadom primorali upravu Šumarskog na ispunjenje zahteva!

Posted on 05/10/2015

0Studenti i studentkinje Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu su danas primorali upravu svog fakulteta na ispunjenje studentskih zahteva kroz direktno suprotstavljanje upravi, blokadom fakulteta.

Naime jutros oko 7 i 30, grupa od oko 80 studenata i studentkinja je organizovano ušla na fakultet i fizički zablokirala ulaz onemogućujući profesorima da ulaze i izlaze iz zgrade na glavni ulaz, primoravajući ih da ostave svoj “akademski ugled” po strani i da ulaze na pomoćne ulaze fakulteta.

Studenti su beskompromisno držali ukaz blokiranim i nisu dozvolili nikom od profesora i profesorki da prođu uprkos njihovim sramnim pokušajima da pregaze studente i studentkinje ili da ih čak fizički napadnu i vuku. Studenti su ostali pribrani i nisu pali na jeftine fizičke provokacije profesora koji su pokušali da izazovu fizički sukob.

Posle manje od sat vremena, prodekanka za nauku se pojavila zajedno sa još jednim članom uprave i pozvala studente da odblokiraju ulaz i da odu svi zajedno u salu da razgovaraju. Studenti su to odbili i zahtevali su da tu na licu mesta, na ulazu razgovaraju. Prodekanka je pokušala lažima da izmanipuliše studente i studentkinje, pričajući im bajke kako dekan nije u zemlji (ako nije u zemlji gde je? Njegovo radno mesto je fakultet, da nije možda na nekom “službenom” putovanju od studentskih para?) i kako nije moguće sazivanje sednice dekanskog kolegijuma pre utorka i kako se danas ništa ne može dogovoriti i da ona i ostali članovi uprave nemaju prava da bilo šta odluče bez dekana. Osim toga prodekanka za nauku je molila studente da prekinu blokadu budući da je za 10 sati ujutru bio zakazan svečani doček brucoša i otvaranje školske godine.

Studenti su poručili prodekanki za nauku da ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni u narednih sat i po vremena, blokiraće doček brucoša i otvaranje godine, na šta je prodekanka prebledela i povukla se u prostorije dekanata.

Nakon 10 minuta je ponovo došla i poručila studentima da odaberu svoje delegate i da dođu na pregovore u dekanat. Dva studenta i jedna studentkinja su otišli na pregovore i vratili se nakon 45 minuta sa ponudom uprave da se smanji cena ESPB boda sa 1200 dinara na 500 dinara. Studenti su jednoglasno prihvatili tu ponudu koju su zatim potpisali prisutni članovi uprave među kojima su bili i prodekan za finansije (koji je na blokadi upozorenja u petak tvrdio kako novca nema) i prodekanka za nauku.

Ova munjevita pobeda studenata i studentkinja Šumarskog fakulteta je odličan pokazatelj da su direktne protestne akcije poput blokada fakulteta najbolji i najefikasniji način da studenti primoraju uprave svojih fakulteta na ispunjenje studentskih zahteva.

Direktna akcija – Direktna pobeda !

Advertisements
Posted in: Uncategorized