Дежави

Posted on 26/09/2015

1Дежави, тако се најбоље могу описати најскорији догађаји на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Наиме, иако се после 60 дана прошлогодишње блокаде дошло до решења, које су студенти захтевали и тиме омогућио упис предмета у износу од преко 60 еспб бодова, сада се та одлука само десетак дана пре почетка нове школске 2015/2016 године мења. Бахатој управи је било довољно мање од годину дана (око 9 месеци) да погази оно што је изборено после 60 дана мукотрпне борбе наредбом министарства. Да будемо до краја прецизни, новом одлуком је успостављен компликовани систем, који онемогућује потпуно слободно пријављивање предмета у износу од преко 60 еспб бодова.

Пошто су на филозофском факултету пријављени предмети подељени на оне које полажете и на оне које слушате и полажете, број бодова пријављених за оне предмете које и слушате и полаже не може прећи 62 еспб бода. Да би вам се признало слушање морате положити све предиспитне обавезе тог предмета, тако се долази до ситуације да многи не могу да упишу све предмете једне године заједно са предметом за који нису дали предиспитне обавезе из претходне године.

Да не компликујемјо превише, поента је да је ово компромис на који студенти у блокади не би пристали, а да се сада то на мала врата спроводи само неколико дана пред почетак нове године, а да нико од студената о томе није обавештен пре доношења овакве срамне одлуке.

Студентска тела, које систем препознаје за сада нису имала никакву званичну реакцију, па тако нису ни на један начин осудила ову срамну одлуку. Незадовољство студената је повећано и чињеницом да на званичном сајту факултета пише како ће за упис на терет буџета у школској 2016/2017 бити потребно да се оствари свих 60 еспб бодова, иако је ова одлука у супротности са законом.

Поврх свега тога долазимо до незваничних сазнања да је сенат УБ донео одлуку, којом ограничава број рокова на 6. Очекује нас врућа јесен у којој ће студенти или рећи чврсто и демонстрантивно НЕ комерцијализацији и обесмишљавању студија, или ће факултет постати привилегија оних који имају пара да плате како би нормално студирали. У прилогу доле имате одлуке факултета.

https://www.facebook.com/download/889725377801696/pp_uputstvo_o_prijavljivanju_OS_2015-16%20%281%29.doc

http://www.f.bg.ac.rs/studenti/slusanje

Advertisements