Počele blokade: Blokiran je Filozofski fakultet u Beogradu

Posted on 09/10/2014

1Studentkinje i studenti Filozofskog fakulteta su danas, 9. oktobra 2014. u 18:00 otpočeli blokadu svog fakulteta, zahtevajući ispunjavanje svojih zahteva.

Naslanjajući se na iskustvo ranijih generacija studenti Filozofskog su uvideli da je samo vršenje direktnog pritiska na odgovorne za kriminalno stanje u visokom obrazovanju u Srbiji – borba koja ima smisla, i koja može imati efekta. Samoorganizovani studenti su krenuli u direktnu borbu za svoja prava, uprkos pokušajima mladih političara iz SKONUS-a i njihovih partnera da se studentska energija uludo istroši u “protestnim” šetnjama bez smisla,

Studenti se sada nalaze pred velikim zadacima kako bi njihov pokret imao uspeha. Pre svega, potrebno je proširiti organizovanje studentskih zborova, a zatim i blokada na ostale fakultete Beogradskog Univerziteta, ali i na druge Univerzitete u Beogradu i Srbiji.

Potrebno je što širu javnost upoznati sa zahtevima studentskog pokreta, i insistirajući na solidarnosti izgraditi širok front podrške ovoj borbi. Zahtevi koji su započeli ove proteste po sebi nisu radikalni, niti zadiru u suštinu problema ovog i ovakvog obrazovnog sistema, ali verujemo da će demokratska forma organizovanja studentskog pokreta – direktno demokratski studentski zborovi – stvoriti prostor u kome će se formulisati i korenitija kritika komercijalnog i autoritarnog obrazovnog sistema, u kome će nadamo se svoje mesto naći i zahtev za besplatno i svima dostupno obrazovanje.

Podsetimo, trenutni zahtevi studenata Filozofskog fakulteta su:
– Da se budžetskim studentima prijavljivanje preko 60 bodova ne naplaćuje, kao i da im se ne oduzima mogućnost da prijavljuju preko 70 bodova
– Da se vrate budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su ostvarili budžet upisujući četvrtu godinu
– Da prva ispitna prijava bude besplatna za sve studente, a druga i svaka naredna da košta 100 dinara.
– Prekid naplaćivanja prijavljivanja godine studentima sa preko 60 bodova
– Vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu
– Da studenti iz 2006. godine nastave da studiraju po statutu iz te godine

Advertisements