Плаћају иако имају бесплатно студирање !

Posted on 01/10/2014

0Студентски бунт на Филозофском факултету јер је управа подигла цене за пријаве и молбе и увела плаћање бодова и за оне који су на буџету.

Филозофски факултету у Београду саопштио је јуче да су поднете кривичне пријаве против студената који су на протестном скупу који је одржан прекјуче физички напали једног од службеника. Студенти који су се јавили у нашу редакцију, с друге стране тврде да је скуп био ненасилан, да није било никакве туче нити агресије, осим узвикивања парола и да о томе могу да посведоче и сигурносне камере које постоје на факултету.

Разлог за овај најновији сукоб на релацији управа Филозофског факултета – студенти настао је када су пре неколико дана академци сазнали да је Наставно-научно веће одлучило да чак и студенти који су остварили 48 поена и уписали годину на буџету, морају да плаћају испите које преносе у следећу годину и то 2.000 динара по боду.

– То значи да, примера ради, иако сам буџетски студент треба да платим 22.000 динара, што је противно закону и ван сваке логике! Осим тога, подигли су цену пријаве испита на 470 динара иако се читав процес одвија електронски, па немају оправдање у виду трошкова, попут папира или рада службеника, а цена било које молбе је 720 динара – причају студенти овог факултета који су јуче позвали нашу редакцију.

Они кажу да су управи прво проследили захтеве, један од њих је био да пријава испита кошта 100 динара, али да им није одговорено. По њиховим речима, Филозофски факултет стално показује да је јачи од закона, па је тако једино на овом факултету одржан јунски рок у време санирања последица поплава, када су испити били померени на свим осталим факултетима.

– Ово је први пут да су се удружиле различите студентске организације, на истој страни су и пленум и парламент, што никада није било и то ваљда нешто говори – кажу академци.

С друге стране, у управи одговарају да протестна окупљања нису новост нити реткост на Филозофском факултету, што не значи да ова установа може да толерише насиље и примитивизам.

„Декански колегијум ће и убудуће бити одлучан у намери да предузме све законите мере ради очувања безбедности и заштите права својих радника и студената”, наводи се у саопштењу Филозофског факултета.

Студенти одговарају да управо то и очекују од управе – да заштити своје студенте од плаћања измишљених намета и кажу да су професори на већу били обманути када су гласали, јер им је речено да гласају заправо да се наставни план усагласи са статутом.

Izvor: http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Placaju-iako-imaju-besplatno-studiranje.sr.html

Advertisements
Posted in: Iz medija, Podrška