Studentski protest u centru Niša

Posted on 30/09/2014

0Nezadovljni ukidanjem statusa apsolventa i time što će studenti završnih godina zbog toga morati da plaćaju obnovu godine, studenti Univerziteta u Nišu održaće protest u sredu, 1. oktobra, u 13 sati.

U pozivu na ovaj protest, studenti kažu da “žele da studiraju, a ne da bankrotiraju” i da “ne žele da studiranje bude luksuz”.

Upisni rok je u jeku, ne želimo više da čekamo. Rešili smo da uzmemo stvar u svoje ruke i organizujemo protest, iako na njega još ne pozivaju neke studentske organizacije – kaže Mihailo Pavlović, student III godine Ekonomskog fakulteta.

Dodaje da su on i njegove kolege revoltirane ovom situacijom i da ne mogu da čekaju da protest bude organizovan istovremeno sa predstavnicima studentskih organizacija i drugih univerziteta, već da će na ovaj problem ukazati tako što će prvi izaći na ulice.

I oni na budžetu moraće da plate obnovu, cena zavisi od fakulteta. Na Ekonomskom, na primer, košta 40.000 dinara, mnogi nemaju taj novac. A pošto će posle završne godine izgubiti status studenta, oni iz drugih gradova izgubiće i pravo na dom. Gde će spremati ispite? – pita Pavlović.

Iz Studentskog parlamenta u Nišu kažu da je Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju studentima učinjena nepravda, ali apeluju na sve njih da “ostanu složni u rešavanju problema i izbegnu probleme koji mogu nastati usled potencijalnih razdvajanja”.

Apelujemo na sve da se ne izlazi na bilo kakva okupljanja bez prethodne odluke i poziva legitimnih studentskih predstavnika sa fakulteta i Univerziteta, koji uveliko putem SKONUS-a rade na pronalaženju najboljeg mogućeg rešenja za koje se nadamo da će ipak biti postignuto i da će nadležni pokazati razumevanje u narednim danima, do početka nove akademske godine – piše na Fejsbuk stranici Studentskog parlamenta u Nišu.

Kako predstavnici parlamenta objašnjavaju, tim zakonom je ukinut apsolventski staž i po bolonjskom sistemu obrazovanja omogućena “produžena godina studiranja”.

Pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija ostalo je onima koji su prvu godinu osnovnih studija upisali školske 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 i 2009/2010, a takvo pravo gube oni koji su studije započeli 2010/2011 i kasnije.

Izvor: http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Studentski-protest-u-centru-Nisa.sr.html

Advertisements