Ko je na koga nasrnuo na Filozofskom fakultetu?

Posted on 30/09/2014

0Dekanat Filozofskog fakulteta u Beogradu saopštio je da su studenti, koji su juče protestovali zbog uslova studiranja i novog zakona o visokom obrazovanju, fizički napali službenika fakulteta. Studenti tvrde da su oni napadnuti.

Na Filozofskom fаkultetu u Beogrаdu 29. septembra grupа studenаtа okupilа se dа izrаzi svoje nezаdovoljstvo uslovimа studirаnjа i podršku zаhtevimа koji su s tim u vezi podneseni uprаvi Fаkultetа, ali je tаj neformаlni skup poprimio nаsilаn kаrаkter, i jedаn nаš službenik bio je izložen fizičkom nаpаdu, navedeno je u saopštenju na sajtu Filozofskog fakulteta.

Studenti imaju svoju verziju događaja i tvrde da su samo želeli da razgovaraju a da su u tome fizički sprečeni i da postoje snimci sigurnosnih kamera i mobilnih telefona koji to mogu da pokažu.

Dekanski kolegijum fakulteta je saopštio i da je protiv vinovikа podnetа krivičnа prijаvа.

“Kаko ovim povodom tаko i ubuduće, Filozofski fаkultet je odlučаn u nаmeri dа preduzme sve zаkonite mere rаdi očuvаnjа bezbednosti i zаštite prаvа svojih rаdnikа i studenаtа, navedeno je u saopštenju.

Studenti Filozofskog fakulteta su protestovali i danas, a za sutra su najavili “studentski zbor” na Filološkom fakultetu.

Tada bi trebalo da, zajedno sa kolegama sa Filološkog fakulteta donesu odluku o organizaciji velikog protesta planiranog za drugu polovinu oktobra.

Studenti, između ostalog, traže šest obaveznih ispitnih rokova umesto pet, da zadrže pravo finansiranja iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, produžetak roka za završetak studija.

Na saopštenje Uprave fakulteta stigla je i reakcija studenata.

“Poštovana Upravo, skupu koji nazivate grupom studenata (automatski umanjujući njen značaj i brojnost) bolje pristaje naziv “studenti Filozofskog fakulteta” među kojima su i legitimno izabrani predstavnici. Ovi studenti želeli su da dobiju priliku da razgovaraju o uslovima svojih studija. To im je (opet) bilo onemogućeno. Zašto svaki put kada studenti žele da razgovaraju, vi samo pojačate obezbeđenje? Time ih sami karakterišete kao nasilne bez osnova.

Kada je dijalog onemogućen, na kraju uvek ostane mogućnost pregleda sigurnosnih snimaka, kao i snimaka studenata koji su incident snimali, gde se može uočiti kako je do sukoba došlo.

Na kraju, dodajemo da oštro osudjujemo etiketiranje ovog skupa kao primitivnog i nasilnog, kao i napad na studente od strane obezbedjenja, a ne suprotno kako se navodi.

Ako je fakultet spreman da zaštiti svoje radnike i studente, možda je vreme da to zaista i učini”, stoji u saopštenju koje je potpisano sa Studenti Filozofskog fakulteta.

Izvor: http://mondo.rs/a732174/Info/Drustvo/Ko-je-na-koga-nasrnuo-na-Filozofskom-fakultetu.html

Advertisements