10.000 studenata čeka diplome zbog loše studentske službe

Posted on 03/03/2014

0Beograd — Određeni broj fakulteta u 2013. godini skoro da nije izdao nijednu diplomu, rečeno je danas na sednici Saveta Univerziteta u Beogradu (UB).

Navedeno je da u ovom trenutku više od 10.000 studenata beogradskog univerziteta čeka diplome.

“To je nedozvoljena situacija”, rekao je prorektor za finansije Miodrag Popović i ukazao da studentske i IT službe fakulteta moraju biti ažurnije.

Nije rečeno koji su to fakulteti, ali je ukazano da je razlog za kašnjenje uglavnom loša informatička podrška.

Na sednici je navedeno i da Univerzitet duguje 25 miliona dinara za osiguranje za prošlu godinu.

Osiguravajućem društvu nije uplaćen novac jer Ministarstvo prosvete, kako je rečeno, kasni sa uplatom. Osiguranje inače podrazumeva osiguranje imovine i zaposlenih ali ne i osiguranje studenata.

Članovi Saveta usvojili su izveštaj o finansijskom poslovanju za proteklu godinu, po kojem Rektorat UB ima oko devet miliona neizmirenih obaveza, a potraživanja su 320 miliona dinara, između ostalog i zbog dugovanja fakulteta i instituta Univerzitetu, za članarinu ali ili druge obaveze.

Kako je rečeno, smanjena su i sredstva iz budžeta za materijalne troškove Rektorata na samo 4,4 odsto od ukupnih troškova.

Članovi Saveta UB komentarisali su i pisanje medija o predlogu većih školarina, nezadovoljni pojedinim izveštajima.

Neki od fakulteta Univerziteta u Beogradu su brend Srbije po svim kriterijuma, a imaju manje školarine od odgovorajućih fakulteta u Novom Sadu i Nišu, rekao je prorektor Popović i kao primer naveo neke tehničke fakultete.

“Takođe, često se kaže da privatni fakulteti ne podižu školarine, pa naravno da ne, kad su im cene u evrima i automatski se usklađuju sa inflacijom”, rekao je prorektor.

Trinaest od 31 fakulteta UB zatražilo je veće školarine za dva do 10 odsto. Predlog se šalje Ministarstvu prosvete na mišljenje, a konačnu odluku donose saveti fakulteta.

Advertisements
Posted in: Iz medija