Održan protest studenata FPU u Nemanjinoj ulici

Posted on 27/11/2013

0Oko 40 studenata Fakulteta primenjenih umetnosti protestovalo je danas ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, nezadovoljni time što uprkos ostvarenom traženom broju bodova ne studiraju na budžetu.

– Oko 15 studenata ima 60 bodova, dok mi ostali imamo 56, što znači da smo u narednu godinu prebacili samo jedan ispiti i prema Bolonjskoj deklaraciji imamo pravo na studiranje na budžetu, ali mi ipak moramo da plaćamo školarinu. Tražimo od države, da nam kao i prethodnih godina obezbedi neke popuste, zato što je godina na našem fakultetu 170.000 dinara i mi taj novac nemamo – kaže za  studentkinja S. S.

Protest je trajao četiri sata, sve dok u Ministarstvu prosvete predstavniku studenta nije rečeno kako će u narednim danima biti organizovan sastanak na kome će pokušati da reše njihove probleme.  Ovi studenti treće godine kažu da još nisu upisali tekuću studentsku godinu i da već dva meseca nemaju definisan status, nadajući se da će im dekan fakulteta i Ministarstvo prosvete izaći u susret.

– Postoje studenti sa prosekom iznad 9 koji nažalost ne studiraju na budžetu. Očekujemo da zakažu sastanak na našem fakultetu do petka, ukoliko to ne učine mi se ponovo vraćamo na ulice – kaže S. S.

Izvor: http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/studenti-fpu-strajkuju-u-nemanjinoj/115520.phtml

Advertisements