Za jedno mesto u domu konkurišu po tri studenta!

Posted on 23/09/2013

0Najveća borba brucoša za smeštaj u studentskim domovima trenutno se vodi u Beogradu i Novom Sadu, gde su za jedno mesto u proseku konkurisala tri kandidata.

 

Od ukupno 9.558 mesta u studentskim domovima u Beogradu, 998 predviđeno je za brucoše, a samo će najjači odlikaši među njima uspeti i da se izbore za sobu.

– Na 998 mesta prijavio se 2.351 brucoš. Od toga je 1.390 devojaka i 961 momak. Konkurencija je zaista jaka, jer poslednja devojka iznad crte na preliminarnoj rang listi ima prosek 4,88, a poslednji momak 4.77. Kao i svake godine, samo vukovci mogu da računaju na siguran smeštaj – kaže Milovan Petrović, direktor Studentskog centra “Beograd”.

 

 
Studenti koji su konkurisali kažu da su zabrinuti da li će doći do mesta.
– Imam veliku tremu. Ako ne dobijem sobu, jedino mi preostaje da nađem cimerke sa kojima mogu da iznajmim neki mali, jeftin stan. Ali, i to će biti znatno skuplje od studentskog smeštaja – priča Jovana Petrović, brucoškinja koja se sa prosekom 4.87 našla svega nekoliko mesta ispod crte na preliminarnoj listi.
Studenti bi najradije da dobiju mesto u nekoj od soba prve kategorije, jer je cena daleko niža od iznajmljivanja stana, a kvalitet smeštaja je solidan.
– Komfor u domu je dobar, a vrlo striktno se vodi računa o posetama, pa je zato veoma bezbedan. S druge strane, tiho je i mirno, pa je za učenje idealan, ali nije loše ni za one koji žele da izlaze, jer je na dobroj poziciji i ima dosta lokala u blizini. Takođe, imamo internet po sobama, što je veliko olakšanje – kaže Lena Jovanović, studentkinja medicine iz Čačka koja je odranije smeštena u beogradskom domu “Kralj Aleksandar I”.

 
Ista bitka među brucošima vodi se i u Novom Sadu gde je za smeštaj u studentskim domovima konkurisalo 976 studenata, a tek će za svakog trećeg biti mesta.

 
– Prema našim iskustvima smeštaj će dobiti oko 30 odsto studenata prve godine, ali tačan procenat još nismo odredili – kaže Goran Milovac, protparol studentskog centra “Novi Sad”.
U Nišu će biti mesta za svakog drugog prijavljenog kandidata.


Skuplji hrana i smeštaj

Ono što očekuje studente su i više cene obroka u menzama. Hrana je, kao i smeštaj u domu, poskupela za 30 odsto. „Cene nisu menjane od 2009. i nedavno su, odlukom Ministarstva prosvete, povećane za 30 odsto. Tako, recimo, doručak više ne košta 31 već 40 dinara, cena smeštaja u domovima prve kategorije povećana je sa 1.400 na 1.860 dinara“, kaže Rade Rajković, direktor studentskog centra “Niš”.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/407099/Guzva-Za-jedno-mesto-u-domu-konkurisu-po-tri-studenta

Advertisements
Posted in: Iz medija