Saopštenje “Studentskog proleća 2013” sa konferencije za štampu iz blokiranog Rektorata BU

Posted on 17/05/2013

1Juče smo, oko 16 časova, održali protest upozorenja upućen Savetu BU povodom njihove odluke da ponovo povećaju školarine.

Njihova sramna odluka, dobila je adekvatan odgovor – ušli smo u Rektorat, blokirali ga i jasno pokazali da ćemo pružati otpor daljoj komercijalizaciji i privatizaciji obrazovanja.

Sinoć u 20h u zgradi Rektorata pod studentskom kontrolom održan je opšti studentski sastanak, na kome su učestvovali studenti Beogradskog univerziteta i Univerziteta umetnosti, kao i manje grupe studenata sa Novosadskog, Niškog i Prištinskog univerziteta. Zbor studenata, sa jakom simbolikom, održan je u konferencijskoj sali u kojoj se sastaje Savet BU. Sa onog mesta sa koga univerzitetske vlasti donose odluke o podizanju školarina i obrazovanje pretvaraju u privilegiju za šacicu bogataša, studenti pozivaju na borbu za besplatno, javno finansirano, svima dostupno obrazovanje.

Na opštem studentskom sastanku je, posle više sati burnih rasprava, u drugarskoj i radnoj atmosferi, odlučeno da će se sledećeg četvrtka organizovati studentski protest, sa studentskom mobilizacijom na najvišem nivou.

Protest će biti održan u četvrtak, 23.05.2013. sa početkom u 12 časova ispred zgrade Rektorata na Studentskom trgu, odakle ćemo napraviti šetnju do Ministarstva u Nemanjinoj.

 

Rektoratu će biti upućeni zahtevi:

1)      Momentalno obustavljanje:

– povećanja školarina,

– smanjivanje broja ispitnih rokova,

– povećanje broja bodova za upis na budžet;

2)  Javna, solidarna podrška profesora i čitave naučne zajednice u borbi za besplatno, javno      finansirano obrazovanje, dostupno svima.

Ministarstvu će biti upućeni sledeći zahtevi:

1)      Autonomija univerziteta;

2)      Besplatno, javno finansirano obrazovanje, dostupno svima.

 

Svi koji žele da se pridruže organizaciji protesta neka se jave na mail: studentskeborbe@gmail.com, kao i na broj telefona 0606263137. Pratite studentskeborbe.info i vidimo se na protestu.

 

Znanje nije roba!

Advertisements
Posted in: Studentske borbe