Fakulteti postaju mafijaška mesta: Uhapšen dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu

Posted on 10/05/2013

0Fakulteti u skladu sa strategijom visokog obrazovanja, postaju iz godine u godinu onakvi kakvim su ih gazde i političari želeli. Polako (u skladu sa efektom skuvane žabe), nazire se plod mukotrpnog i predanog rada Ministarstva, rektorata, uprava. Otkako je počela primena strategije visokog obrazovanja ciljevi se polako kristališu. Fakultet – mesto gde ne cirkuliše znanje, kolegijalnost, solidarnost, kritika postojećih vrednosti; već novac, i to na mnogo različitih načina (naplata sitnih birokratskih stvari, korupcija, mito, utaja, tajni računi…), baš kao i u propalim fabrikama, zdravstvenim centrima i t.d. Sve učestalije finansijske malverzacije sada predstavljaju uobičajenu pojavu na našim fakultetima. Da li su za takvo mafijaško stanje krivi studenti? Možda Marsovci? Ipak smo racionalni pa kažemo: “Ne!”. Kriv su neoliberalni zakoni – gazde koje hoće komercijalizaciju znanja i političari kojima je u opisu radnog vremena da pripreme podlogu za ostvarivanje interesa profita.

Kragujevac — Zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj uhapšen je dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu M. B. i određena mu je mera zadržavanja u trajanju do 48 sati.

Prema rečima načelnika policije Ivana Đorovića, dekan je zloupotrebom službenog položaja pribavio ličnu imovinsku korist od oko 200.000 evra, a fakultetu naneo štetu od više od 200.000 evra. Time je, dodao je Đorović, oštetio budžet Srbije za više od 400.000 evra.

Kako je saopštila policija u Kragujevcu, sumnja se da je Miroslav B. sa raznim privrednim društvima bez saglasnosti Republičke direkcije za imovinu zaključio ugovore o zakupu poslovnih prostorija na Mašinskom fakultetu, a novac dobijen za zakup nije uplaćivao u budzet Republike Srbije čime ga je oštetio za 37,16 miliona dinara.

Iz budžeta je zaposlenima isplaćivao sredstva na ime autorskih dela na koje se obračunava manji porez nego na zarade, pa je zbog neuplaćenog i neobračunatog poreza po odbitku, budžet oštetio za više od 7,1 miliona dinara.

Sumnja se da je Miroslav B. tadašnjoj šefici Službe za računovodstvo i finansije Mašinskog fakulteta u Kragujevcu nalagao da sačinjavanjem i evidentiranjem fiktivnih računa raznih dobavljača o navodno izvršenim uslugama preko ličnih bankovnih računa podiže novac.

Od ukupnog iznosa on je 90 odsto, oko 17,95 miliona dinara prisvojio za sebe.

Pred kragujevačkim Višim sudom već se vodi postupak protiv šefice službe finansija na Mašinskom fakultetu.

Policija navodi i da je od aprila 2007. do marta 2013. godine nakon zaključenih ugovora između Ministarstva nauke i životne sredine i Mašinskog fakulteta u Kragujevcu Miroslav B. prisvajao novac namenjen za naučno istraživački rad na fakultetu.

On je sačinjavao ugovore o autorskom delu na osnovu kojih je podizao novac i sumnja se da je na taj način Ministarstvo nauke i istraživačima na fakultetu pričinio štetu od 3,7 miliona dinara.

Miroslav B. se sumnjiči da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i poreska utaja.

Izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=10&nav_category=16&nav_id=712490

Advertisements
Posted in: Iz medija, Važno