Studentski protest ispred zgrade Rektorata (16.05.2013)

Posted on 07/05/2013

0Koleginice i kolege,

Pozivamo vas na studentski protest ispred zgrade Rektorata (Studenski trg 1) u četvrtak, 16. maja u 16 časova, na kome ćemo svi zajedno pokazati Savetu Beogradskog Univerziteta šta mislimo o njihovoj odluci da povećaju školarine za narednu akademsku godinu.

Univerzitetske vlasti su nedavnom najavom povećanja školarina na 14 fakulteta pokazale jasnu spremnost da se obračunaju sa studentima. Iza ovakve odluke vlasti krije se samo jedan cilj – potpuna komercijalizacija obrazovanja, odnosno, namera da se, u što skorijem vremenskom roku, obrazovanje preobrazi u robu od koje će se zgrtati profit, i koja će biti pristupačna samo onima koji će moći debelo da je plate.

Važno je istaći da je ova odluka donesena u dosluhu sa Ministarstvom prosvete. Ministarstvo, navodnim protivljenjem poskupljenju školarina, želi da otvori prostor za ukidanje autonomije Univerziteta jer, kako tvrdi, trenutno nema ovlašćenja da donese bilo kakvu odluku na fakultetima. Toj igri priključili su se i karijeristi i politikanti iz SKONUSA, koji su godinama kerovi na lancima države, a koji žele da se prikažu u medijima kao neko ko se zalaže za interese studenata. Praksa je pokazala da su njihovi jedini interesi udobne fotelje, a da umesto rešavanja problema studenata, sabotiraju studentske proteste i prihvataju unapred dogovorene mrvice, zarad napredovanja u karijeri političara. Ovaj proces dugoročno dovodi do neprekidnog povećanja školarina, krađe, privatizacije univerziteta i sve većeg društvenog raslojavanja.

Zato ne smeš da čekaš oktobar, jer će tada biti kasno. Moraš da digneš svoj glas sada, ako ne želiš da u oktobru budeš bivši student jer nisi mogao da platiš školarinu! Ako tvoj fakultet nije pogođen povećanjem školarina, ova odluka te očekuje već iduće godine. Ako si ove godine budžetski student iduće nećeš biti. Ti si student. Ti si jedini koji može rešiti problem u obrazovanju. Ali taj problem ne možeš rešiti sam, već samo organizovanom, solidarnom borbom u savezu sa svim ostalim kolegama! Priključi se protestu protiv poskupljenja školarina! Reci glasno NE daljoj komercijalizaciji obrazovanja! Reci glasno NE ukidanju autonomije univerziteta. Reci glasno NE Bolonjskoj deklaraciji. Reci glasno DA javno finasiranom obrazovanju!

PROTEST ispred zgrade Rektorata, četvrtak 16.05. u 16h

ZAHTEVAMO:

1. MOMENTALNU OBUSTAVU POVEĆANJA ŠKOLARINA;
2. ZAUSTAVLJANJE PROCESA UKIDANJA AUTONOMIJE UNIVERZITETA;
3. JAVNU PODRŠKU PROFESORA U BORBI ZA JAVNO FINANSIRANO OBRAZOVANJE.

Znanje nije roba!

Studentsko proleće 2013.

r

Advertisements