Neredi na protestu 20.000 studenata u Čileu zbog školarina

Posted on 29/03/2013

0Čileanska policija ispalila je suzavac i upotrebila vodene topove na protestu blizu 20.000 studenata, nakon što su je demonstranti zasuli različitim predmetima i “molotovljevim koktelima”, prenela je agencija RIA Novosti izveštaje čileanskih medija.

Broj povredjenih za sada se ne zna, navodi ruska agencija, prenoseći izjavu ministra policije Andresa Ccadvika da je policija “postupila po zakonu”.
Razlog sukoba bio je zahtev policije da kolona studenata izmeni maršrutu, što su oni odbili.


Kolone studenata hodale su od univerziteta Santjago do jedne od glavnih ulica grada u kojoj su izbili i prvi sukobi.  Ovo je prvi masovni marš protesta u ovoj godini, a organizatori su ponovo istakli u prvi plan zahtev za sprovodjenje reforme obrazovanja.

Cena sticanja visokog obrazovanja u Čileu jedna je od najvećih u svetu.
Za školovanje na čileanskim univerzitetima mnogi studenti prinudjeni su da uzmu kredit do 60.000 dolara, koji potom otplaćuju dugo posle diplomiranja.

Prema zakonu o obrazovanju, finansiranje osnovnog i srednjeg obrazovanja povereno je lokalnim organima vlasti, što zbog nedostatka sredstava dovodi do velikih razlika u kvalitetu školovanja u privatnim i državnim školskim ustanovama.

Izvor. http://www.blic.rs/Vesti/Svet/374596/Neredi-na-protestu-20000-studenata-u-Cileu-zbog-skolarina

Advertisements
Tagged: ,