Fakulteti naplaćuju i ono što mora da bude besplatno

Posted on 14/03/2013

0Akademci traže od državnih fakulteta da ujednače cenovnike za razne troškove. Studenti negde potroše i 20.000 dinara za mnogobrojne administrativne troškove.

 Studenti traže da se srede cenovnici

PRIJAVE za ispite koštaju od 100 do 1.500 dinara, naplaćuju se uverenja koja su po zakonu besplatna, a pojedini za izdavanje diplome traže više od propisanih 5.000. To su samo neki od problema sa kojima se studenti državnih fakulteta svakodnevno suočavaju. Na administrativne troškove pojedini akademci daju i do 20.000 dinara godišnje.

Zbog autonomije koju imaju, fakultetima niko ne može da naredi koliko će da naplaćuju svoje usluge, a država i univerzitet mogu samo da daju preporuke.

Fakulteti ne samo da treba da ujednače cene, već veliki broj mora da ih smanji – kaže za ”Novosti” Žarko Obradović, ministar prosvete.

Na tome stalno insistiraju i studenti, ali i mi iz Ministarstva. Studenti zahtevaju da znaju na šta se troše tako prikupljena sredstva i da li je potrebno da se naplaćuju u tom iznosu. Zato tražimo od fakulteta da se uspostavi apsolutna transparentnost troškova i da neki snize cene usluga, jer ne može ista potvrda različito da košta na dva fakulteta.

Studenti se žale da na nekim fakultetima moraju da plate čak i uverenje da su redovni studenti, iako na tom dokumentu piše da je po zakonu oslobođeno plaćanja taksi.

Studentska inicijativa postoji, ali tim povodom se ništa nije pokrenulo na univerzitetu – naglašava Ivan Šašić, student prorektor UB. – Jasno nam je da fakulteti imaju različite troškove i da ne može baš sve isto da košta, ali izvodi, diplome i uverenja su identični i nema razloga da neki na njima više zarađuju.

Na UB kažu da je teško ujednačiti cenovnike i da teško mogu da ”nateraju” fakultete na to.

Možemo samo da im savetujemo da ujednače cenovnike i da im damo preporučene iznose – objašnjava prof. Miodrag Popović, prorektor UB za finansije. – Elektrotehnički fakultet, recimo, iznajmljuje prostor za ispite, zato ta prijava toliko košta.

Zbog nerealnih cenovnika bune se i novosadski akademci, koji će od nekih fakulteta tražiti pojeftinjenje.

Ne mogu se gledati pojedinačne stavke, već šta se ukupno plaća. Kada se to izračuna, znaćemo ko plaća više, a ko manje – objašnjava Aleksandar Sofić, student prorektor Univerziteta u Novom Sadu.

On kaže da ujednačavanjem ne bi hteli da oštete studente koji plaćaju visoke školarine, ali su zato oslobođeni svih kasnijih troškova.

BEZ 5.000 NEMA NI ISPISNICE
PRIJAVA ispita negde je besplatna, a može da košta i do 1.500 dinara, overa semestra je ili besplatna, ili košta do 3.500, a uverenje o diplomiranju je od 300 do 4.000 dinara. Za uverenje o položenim ispitima treba platiti od 200 do 4.000 dinara. Cena diplome je od 5.000 do 12.000 dinara, a ispisnica sa fakulteta od 1.000 do 5.000 dinara.

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:424156-Fakulteti-naplacuju-i-ono-sto-mora-da-bude-besplatno

Advertisements
Posted in: Iz medija
Be the first to start a conversation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s