Pola plate za pripremu za prijemni ispit

Posted on 13/03/2013

0Pripreme za prijemni ispit počele su na većini fakulteta, a za mnoge od njih potrebno je izdvojiti najmanje polovinu prosečne plate. Najskuplji je Arhitektonski fakultet u Beogradu, gde sedam meseci priprema košta oko 1.300 evra, a ako se izuzme nekoliko fakulteta koji pripreme organizuju besplatno, najjeftiniji je beogradski Ekonomski, sa cenom od 6.000 dinara.

Pojedini fakulteti, poput FPN i ETF u Beogradu, iskoristili su svoju popularnost da ove godine čak podignu cena priprema, pa je za FPN, umesto prošlogodišnjih 9.000 dinara, sada potrebno 12.000, a cena priprema na ETF-u podignuta je sa 24.500 na 27.000 dinara.

Fakulteti vide pripreme kao još jedan izvor prihoda, ali studenti treba da procene koliko su im one zaista korisne i šta na njima mogu da nauče. Primera radi, ako neki fakultet organizuje pripreme od nekoliko dana, jasno je da tu nećete moći mnogo da naučite. Ono što fakulteti u Srbiji nemaju, a preko je potrebno budućim brucošima, jeste besplatan javni čas, na kojem bi informisali đake kako treba da se pripremaju za prijemni i šta ih čeka na fakultetu – kaže Ivan Šašić, student prorektor Univerziteta u Beogradu.

Zanimljivo je i da su pripreme na arhitekturi u Novom Sadu (9.000 dinara mesečno) upola jeftinije od onih u Beogradu (21.000 mesečno).

Takođe, za razliku od Matematičkog fakulteta u Beogradu, na kojem 24 časa koštaju 22.000 dinara, Prirodno-matematički u Novom Sadu pripreme organizuje besplatno.
Filološki fakultet u Beogradu organizovaće onlajn pripremu, ali ona „zbog tehničke opreme i rada profesora“ košta 25.000 dinara.

Voleli bismo da možemo da priuštimo besplatnu pripremu, ali nismo u mogućnosti. Zato bar držimo istu cenu i ne razmišljamo o poskupljenju – kaže prof. dr Aleksandra Vraneš, dekanka Filološkog fakulteta.

 

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/371609/Pola-plate-za-pripremu-za-prijemni-ispit

Advertisements
Posted in: Iz medija