Milioni za brucošijade: Skandalozno finansiranje studentskih projekata

Posted on 28/02/2013

0Od skoro 12 miliona dinara koje država daje projektima studenstkih organizacija, „našlo se nekoliko miliona“ za organizivanje brucošijada i studentskih ekskurzija, ali ni dinar za pojedine kulturne i naučne skupove.

Tako je, primera radi, ceo milion namenjen Savezu studenata Univerziteta u Nišu koji kao prvu stavku svog programa navodi Brucošijadu, ali zato nije predviđen ni dinar za tradicionalnu Međunarodnu studentsku nedelju koja svake godine okupi na stotine studenata iz celog sveta, kao ni za takmičenja u besedništvu niti za radionice u okviru Letnjeg univerziteta koji u Srbiju dovodi studente iz cele Evrope.
Od 49 studentskih udruženja koja su se prijavila na konkurs Ministarstva prosvete za novčanu pomoć u realizovanju programa, izabrano je 20 udruženja, a od predviđenih 11.700.000 dinara, čak 3.800.000 dinara namenjeno je Savezu studenata Beograda koji je javna je tajna blizak SPS-u.

Kriterijum dužina postojanja
Prof. dr Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje, kaže da je ovo samo preliminarna lista i da svako ima prava na žalbu i uvid u dokumentaciju. “Prednost dajemo organizacijama koje postoje decenijama. Rezultati nemaju veze sa partijskom pripadnošću studenata“, tvrdi Stupar.

– Dva dana dana pokušavamo da dobijemo informaciju o kriterijumima, ali jedini odgovor koji smo do sada dobili je da takva dokumentacija ne postoji i da se odlučivalo „komisijski”. Ozbiljni projekti nisu dobili ni dinara, dok su milionske sume dodeljene za studentske vodiče, za koje se inače zna da se finansiraju od oglašivača. Neki projekti samo prikrivaju povod za letovanje, lepo upakovan – priča za „Blic” Nikola Damljanović, predsednik Studentske unije Srbije (SUS).
Sanja Kljajić, direktorka festivala Kampus fest, kaže da je sramno što se ne finansiraju projekti studentskih udruženja iza kojih stoje rezultati i ideje, već se novac izdvaja za sumnjive projekte i brucošijade.
– Novosadska udruženja dobila su svega 550.000 dinara, dok su samo Studentski savezi Beograda dobili oko četiri miliona dinara za potrebe svojih novina, raznih „jada” i brucošijada, a nijedan od ovih projekata nije od opšteg interesa studenata.

Ko je dobio najviše novca za projekte
Savez studenata Beograda SSB 3.800.000 dinara Časopis „Student”, Konferencija o studentskom standardu, Praćenje i unapređenje studentskog standarda, Vodič – Beograd iz studentskog ugla
Savez studenata Univerziteta u Nišu 1.000.000 dinara  Brucošijada i obeležavanje Dana studenata Univerziteta u Nišu – 22.mart, Psihološko savetovalište za studente, Obeležavanje proboja Solunskog fronta, Vodič za brucoše – lična karta grada Niša
Studentska asocijacija Univerziteta u Kragujevcu 1.000.000 dinara Brucošijada, Studentski časopis INDEKS, Studentska radio emisija „Gaudeamus 987” , Vodič za maturante

 

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/369925/Milioni-za-brucosijade-Skandalozno-finansiranje-studentskih-projekata

Advertisements
Posted in: Iz medija