Pet godina nismo išli na more zbog školarina

Posted on 18/01/2013

0Ne kupujemo odeću, ne krečimo kuću, više od pet godina nismo išli na more, potrošili smo svu ušteđevinu, a na kraju i zlato založili kako bismo sinu i ćerki platili studije. Ćerka je nedavno diplomirala, ali sin još nije i za njega, kad se sve sabere, godišnje damo oko dve hiljade evra. Odakle – to ni sami više ne znamo, priča Slavica Ilić, trgovac iz sela Drmno kod Požarevca.

Slavka Ilić sa suprugom i ćerkom koja je nedavno diplomirala

Njen sin studira ekonomiju u Novom Sadu, ćerka je diplomirala na Filozofskom fakultetu, a ona i suprug za to vreme jedva uspevaju da skrpe kraj s krajem.
– Prvo treba platiti školarinu koja iznosi skoro 1.000 evra, pa onda i stan gde deca borave, račune, hranu, knjige… Suprug i ja smo se svega odrekli. Nemamo ni za osnovne životne potrebe – kaže Slavica Ilić.

 

 
Tako živi i Željka Savić, majka dva studenta iz Beograda. Njen sin studira na privatnom fakultetu, a ćerka je uspela da se upiše na budžet na arhitekturi, mada ni to, priča Željka, nije mnogo smanjilo troškove.
– Svakog meseca moram da plaćam 100 evra za razne lenjire, table za crtanje, lepkove, šperploče, stakla, a tu su i razne studentske takse, uverenja, potvrde. Da još plaćam i školarinu od 240.000 dinara, ne bismo imali šta da jedemo. I ovako koristimo jeftinu struju, kupujemo jeftinu hranu, oblačimo se na depou, a na letovanja i zimovanja smo odavno zaboravili – priča ova Beograđanka.
I pored ekonomske krize, većina fakulteta u Beogradu čeka odobrenje Vlade da poveća cene školarina za iznos prošlogodišnje stope inflacije od 12 odsto. U tome ih je, pod izgovorom malih izdvajanja države za fakultete, podržao i rektorat. Studentski parlament oštro se pobunio protiv ove odluke, a da nije sve tako crno, potvrđuju i protivljenja iz Ministarstva prosvete.
– Ne podržavamo povećanje školarina na fakultetima zbog opšte ekonomske situacije, bez obzira na inflaciju. S obzirom na to da Ministarstvo daje saglasnost na visinu školarina, a da fakulteti, odnosno univerziteti, moraju da dostave zahtev za povećanje Ministarstvu, takav zahtev neće biti odobren. Ministarstvo prosvete kao i do sada snažno podržava Studentski parlament Univerziteta u Beogradu da visina školarina ostane ista – kaže za „Blic” Slobodan Stupar, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje.
Istraživanje koje je sproveo OECD pokazalo je da su školarine na fakultetima u Srbiji u odnosu na životni standard četiri puta više od školarina u Americi, Nemačkoj, Japanu i drugim zemljama OECD-a.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/363206/Pet-godina-nismo-isli-na-more-zbog-skolarina

Advertisements
Tagged:
Posted in: Iz medija