Fakulteti godišnje zarade od školarina i do dva miliona evra

Posted on 17/12/2012

0Fakultete i visoke škole u Srbiji, koji na školarinama, taksama i drugim prihodima godišnje zarade i do dva miliona evra, već dve godine niko ne kontroliše i ne proverava kako taj novac troše.

U Ministarstvu finansija kažu da imaju malo inspektora u odnosu na broj fakulteta i visokih škola, kojih ima 140.

Iako sa ograničenim kapacitetima, budžetska inspekcija se trudi da izvršava kontrolu u skladu sa godišnjim planom. U Srbiji postoji blizu 9.000 budžetskih korisnika, a budžetsku inspekciju čini devet inspektora – kažu u Ministarstvu finansija.

Do sada nije poznato da je rukovodstvo neke visokoškolske ustanove odgovaralo zbog nezakonitog trošenja novca.

Poslednja kontrola koja je izvršena, na Visokoj školi „Tehnikum Taurunum“ u Zemunu, završila se tako što je inspekcija naložila školi da vrati u budžet dva miliona nezakonito potrošenih dinara.

Ipak, mnogo je fakulteta i visokih škola koji prihoduju i do 10 puta više novca, a do sada nikada nisu kontrolisani.

Zapanjuje podatak da se na računu Beogradske poslovne škole ove godine našlo 1,184 milijarde dinara, od čega je potrošeno nešto više od milijardu.

Pokušali smo da dođemo do direktora škole, profesora Ilije Samardžića i saznamo kako za godinu dana prihoduju 10 miliona evra i kako taj novac troše, ali nismo dobili odgovor.

Zanimljiv je podatak da svi fakulteti i visoke škole u Srbiji u proseku imaju godišnji prihod od milion evra. Danas ih ima 140, što znači da je godišnje u opticaju oko 140 miliona evra, gde je odnos ukupnih prihoda – 50 odsto država, a 50 odsto sopstvena sredstva. Kada se sve sabere, dođe se do šokantne sume od oko milijardu evra koja se pojavila na fakultetima i visokim školama od 2005. i čije trošenje niko nije kontrolisao – kaže Mario Spasić iz Saveta za borbu protiv korupcije „Transparentnost“.

Ministarstvo nije nadležno
U Ministarstvu prosvete kažu da ne mogu da kontrolišu trošenje novca u visokoškolskim ustanovama, jer za to nisu nadležni. „Ako naša inspekcija dobije predstavku u vezi sa zakonitošću trošenja novca bilo koje ustanove obrazovanja, onda je prosleđujemo budžetskoj inspekciji Ministarstva finansija.“

 

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/358310/Fakulteti-trose-milione-bez-kontrole

Advertisements
Posted in: Iz medija, Važno