Saopštenje za javnost povodom četvrtog sastanka mreže „Balkan Student“

Posted on 08/12/2012

0Četvrti sastanak mreže „Balkan Student“ održan 2. i 3. decembra 2012. godine u Skoplju, Makedonija.

 

„Balkan Student“ je mreža slobodarskih studentskih grupa koje se bore za: besplatno (u potpunosti javno finansirano visoko) obrazovanje, preko povećanja javnih izdataka za obrazovanje; ukidanje Bolonjske deklaracije i njenu zamenu emancipatorskim obrazovanjem, utemeljeno na progresivnim idejama i kritičkom mišljenju; ukidanje predstavničkih studentskih tela i njegovu zamenu direktno demokratskim samoorganizovanjem studenata; ostvarivanje potpune političke autonomije Univerziteta, bez uplitanja države i tržišta.

Grupe članice ove mreže su: Sloboden indeks (Skoplje, Makedonija), Autonomni Studenti (Rijeka, Hrvatska), Sindikat obrazovanja ASI (Beograd, Srbija), Studenti FMU (Beograd, Srbija), N’Solidaritet (Priština, Kosovo) i Inicijativa za studentski sindikat (Sarajevo, Bosna i Hercegovina). Sastanku, kao posmatrači su prisustvovali: Nezavisna studentska organizacija UGD (Štip, Makedonija) i Federation syndicaliste d’etudiants (FSE) (Grenobl, Francuska).

Na četvrtom sastanku mreže „Balkan Student“ se diskutovalo oko preuzetih akcija u vremenu između dva sastanka, dogovorile se izrade potrebnih dokumenata i rezolucija, definisale se funkcije i obaveze Sekretarijata mreže, kako i njegove nadležnosti, pokrenule se inicijative za veću ažuriranost internet resursa sa ciljem boljeg promovisanja zajedničkih ciljeva, akcija kako i lokalnih pokreta i same mreže „Balkan Student”. Diskutovalo se i o građenju strategije preko koje će se promovisati ideja slobodnog i emancipatorskog obrazovanja, kao i oko organizovanja zajedničkih akcija.

I pored konstantnog pokušaja da se preko neoliberalizma privatizuje obrazovanje, stvori duboka apatija i odbojnost prema studentskom samoorganizovanju, ovaj sastanak demonstrira povezanost studenata celog Balkana i kao takav predstavlja inspiraciju za sve ostale studente koji žele da se uključe u sagledavanje preblema u obrazovanju i studentsku borbu. No, u našim borbama, praksa pokazuje da trenutna situacija nije samo problem obrazovnog sistema, već celokupnog načina funkcionisanja društva. Zato, kao posledicu, ova borba objedinjuje sve ugrođene i eksploatirane grupe u društvu, uključujući radnike, seljake, nezaposlene, i kao takva nesumljuvo dobija širi društveni kontekst.

Niko nam neće dati ono što nam pripada ako se ne izborimo sami.

Studenti, samoorganizujte se!

JEDAN BALKAN – JEDNA BORBA

Mreža „Balkan Student“

Advertisements
Posted in: Studentske borbe