Profesori hoće da naprave razdor među studentima

Posted on 21/11/2012

0Profesore koji su juče došli na posao na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (Fasper) dočekala su zaključana vrata jer je pedesetak studenata posle 23 dana štrajka radikalizovalo protest i zabranilo im ulaz u zgradu fakulteta.

FASPER – Okupljeni studenti okrenuli su leđa profesorima i fakultetskom osoblju i zabranili im da uđu u zgradu. Na sredini hodnika, ispred stepenica, studenti su spojili stolice i stolove i posedali na njih kako bi stvorili živi zid.

Samo dva dana ranije činilo se da je dvadesetodnevnom protestu na Fasperu došao kraj kada je Savet fakulteta ponudio studentima da umesto 1.300 dinara po bodu prenesenog ispita, plaćaju 6.000 dinara po ispitu.
– Prihvatili smo ponudu, delimično odblokirali fakultet, a onda su nas obavestili da ponudu Saveta nije usvojilo veće profesora. Nama govore da smo neozbiljni, a oni odbijaju svoju ponudu. Zato smo rešili da radikalizujemo protest – pričaju studenti.
Iznervirana zaključanim vratima, uprava fakulteta uputila se ka Rektoratu, a potom su se obratili studentima sa novom ponudom za koju akademci veruju da je osmišljena da unese razdor među njima, jer će biti tretirani različito, iako svi imaju isti problem.
Naime, svi koji imaju primanja ispod republičkog proseka treba da napišu molbu, pa ako je fakultet usvoji, biće osobođeni plaćanja, dok će ostali, ako imaju overene sve predispitne obaveze i dozvolu predmetnog profesora, bod plaćati 650, a za ostale cena ostaje 1.300 dinara po bodu.
Studenti smatraju da je previše toga ostavljeno fakultetu da odluči.
– Nije fer da jedni budu potpuno oslobođeni školarine na osnovu primanja. Naš zahtev nikada nije bio da ne plaćamo ništa, samo da plaćamo manje i da nas ne prebacuju na plaćanje bodova, a to sada rade – pričaju studenti.

 

Nastavljaju protest, studentkinji pozlilo
UMOR – Studenti nastavljaju protest do daljeg jer smatraju da im je potrebno malo vremena da prouče ponudu koju su dobili od fakulteta. Juče je u toku protesta jednoj devojci koja danima spava na fakultetu pozlilo, zbog čega je pala u nesvest. Uplašeni studenti pozvali su Hitnu pomoć koja je devojku prevezla u Urgentni centar. Ona se sada dobro oseća, a najverovatnije joj je pozlilo od iscrpljenosti i umora.

 

Izvor: http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest/studenti-profesori-hoce-da-naprave-razdor-medu-nama/64108.phtml

Advertisements