Studenti FASPER-a već dve nedelje blokiraju nastavu

Posted on 11/11/2012

0Studenti Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju već 14. dan protestuju blokirajući nastavu. Uprava fakulteta ne popušta pred zahtevima studenata, a studentima koji protestuju i koji su u sredu bojkotovali poslednji dan za upis, rok je produžen do prekosutra.

U pitanju su studenti produženih godina kojima se u „apsolventskom stažu“ traži naplata od 1300 dinara po bodu, svakog zaostalog ispita, zbog čega bi neki platili više od pola školarine.

Sredinom prošle nedelje zvanično je završen upis studenata. Uz pretnje da će biti izbačeni sa fakulteta, tek 30-ak od skoro 600 studenata je rešilo da zanemari štrajk i upiše godinu po pravilima protiv kojih su se borili. Uprava fakulteta produžila je upisni rok za studente u protestu do utorka.
– Zapretili su nam da ćemo svi koji se ne upišemo biti izbačeni sa fakulteta, ispisani, kao da nismo ni studirali. Svaki naš predlog da rešimo situaciju, pa i peredlog Ministarstva provete da cena boda bude upola manja, odnosno 650 dinara, fakultet je odbio – pričaju studenti.
Prošle godine ovim studentima je naplaćivano 2000 dinara po svakom zaostalom ispitu, iako je Ministarstvo poslalo dopis da ovi studenti ne treba da plaćaju ništa.

Uprava tvrdi kako je godinama studentima izalazila u susret i da sada moraju da počnu da plaćaju prenošenje bodova. Studenti su tražili da plaćaju 3.000 dinara po prenesenom ispitu, a da oni koji prenose više od deset ispita plate fiksnih 39.000 dinara, ali je Uprava sve predloge odbila.

Izvor:http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/352495/Studenti-FASPERa-vec-dve-nedelje-blokiraju-nastavu

Advertisements