Blokada se nastavlja!

Posted on 06/11/2012

0Štrajk studenata FASPER-a: Deveti dan blokade bez rešenja

Štrajk na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju ušao je u deveti dan. Studenti nastavljaju blokadu nastave sedenjem na glavnim stepenicama, onemogućavajući prolaz drugim mlađim kolegama.

Na javnom sastanku održanom prošle nedelje Uprava fakulteta nije uspela da obrazloži razloge naplate zaostalih ispita po bodu, a studentima je poručeno da Uprava neće odstupiti od svojih zahteva i da studenti moraju da pređu da bodovni sistem, tj. sistem kupovine bodova.

– Mi nikada nismo studirali po ovom sistemu, što bukvalno znači da nam se sada nameće promena sistema školovanja. Ovi studenti su upisani po Bolonjskom sistemu, koji nikad nije sproveden dosledno, a koji se primenjuje od 2006. godine i nikada nije podrazumevao kupovinu bodova, niti bezuslovne godine – objašnjavaju studenti FASPER-a.
Studenti generacija 2006/07. i 2007/08. su sticali uslov za upis naredne studijske godine i imali mogućnost obnove godine, a sistem kupovine bodova započet je od generacije 2009/10.

– Primera radi, student koji „prenosi“ dva ispita od po 10 bodova, platio bi 26.000 dinara – kažu studenti.

Tokom osam dana generalnog štrajka, dekanka fakulteta nijednom se nije obratila studentima, iako studenti „žive“ prethodnih dana na fakultetu.

Izvor: http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/351575/Strajk-studenata-FASPERa-Deveti-dan-blokade-bez-resenja

Advertisements
Posted in: Iz medija