Brze diplome Srbije: Kako fakultet završavaju političari i direktori

Posted on 31/10/2012

0Dok naše kolege sa VŠLPUSS, Filološkog fakulteta u Kragujevcu i mnogih drugih fakulteta ne dobijaju adekvatna zvanja kad zavrse fakultet i tako bivaju onemogućeni da se zaposle, političari bez pardona kupuju diplome da postanu direktori.

Veliki broj funkcionera u RS ima sporne diplome privatnih fakulteta, a među njima prednjače diplome Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice (Fabus) koji je deo Univerziteta “Educons” iz Novog Sada. Slučajnost ili ne, tek i u Srbiji ima dosta političara i direktora s diplomom istog fakulteta.

Fakultet za uslužni biznis “Fabus” u Sremskoj Kamenici kod Novog Sada

“Blic” je istraživao i došao do podataka da je veliki broj onih koji su na javnim funkcijama, a koji su u kasnim četrdesetim ili pedesetim odlučili da završe visoku školu.

Izbor je kod mnogih pao na Fabus, a među svršenim studentima tog fakulteta su Dmitar Đurović, novi direktor “Koridora Srbije”, Milorad Grčić, v.d direktora “Kolubare”, Ivica Veličković, direktor niškog vodovoda koji je na istom fakultetu stekao i titulu mastera, Miodrag Stevanić, direktor Turističke organizacije Čačka.

Među fabusovcima su i Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, i Duško Radaković, zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Univerzitet “Educons” ima isturena odeljenja i van Novog Sada. “Vranjske” su prošle godine objavile da su diplomu ovog fakulteta stekli članovi Gradskog veća u Vranju – Perica Janković i Nela Cvetković, direktorka Biblioteke Suzana Popović Irić, direktor „Novog doma“ Goran Petrović, direktor „Skijališta Besna kobila“ i nekadašnji pomoćnik gradonačelnika Dragan Janjić, zamenik direktora „Direkcije“ Aleksandar Trajković i još neki.

U Republici Srpskoj izbila je velika afera. Tamošnji mediji su objavili da je kandidat za glavnog revizora RS i bivši vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Mile Banika za samo godinu završio Fabus. Taj fakultet su završili i direktor Fonda PIO RS Mladen Milić i Predrag Gluhaković – sada potpredsednik Narodne skupštine RS, a nekadašnji ministar trgovine i turizma. Mediji u RS navode da je Milić magistrirao na Fabusu, ali da je zanimljivo to što je magistarski upisao pre no što je završio fakultet.

Sumnja u način na koji su funkcioneri u RS dolazili do diploma verovatno će naterati nadležnu prosvetnu inspekciju u Srbiji da se pozabavi istom temom. Iako smo juče pokušali da kontaktiramo s prosvetnom inspekcijom, načelnik Velimir Tmušić je bio na službenom putu.

Izvršna direktorka Univerziteta “Educons” Gordana Brljak kaže za “Blic” da je šokirana navodima po kojima pojedinci na neregularan način stiču diplome na Fabusu.

– U šoku sam. Da li je neko direktor javnog preduzeća ili političar, ne znam. Ali tvrdnje da je takvih studenata mnogo nisu tačne. To su paušalne ocene i ružno je što se svake godine u vreme upisa fabrikuju afere. Verovatno pojedini privatni fakulteti u RS nisu imali dobar upis, pa se tako obračunavaju s konkurencijom. Tvrdim da na našem fakultetu ni ispiti ni diplome ne mogu da se kupe – ističe ona.

Izvor: Blic

Advertisements
Tagged:
Posted in: Iz medija