Širi se studentski protest

Posted on 26/10/2012

0Bez budžeta ostalo mnogo studenata UB i UU koji su očistili godinu, imaju maksimalnih 60 poena i proseke iznad osam

Iako je studentima beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) koji pripada Univerzitetu umetnosti (UU) juče ispunjen jedan od zahteva, akademci su odlučili da nastave protest koji traje već 11 dana. Juče se protest proširio i na Fakultet primenjenih umetnosti (FPU) i Arhitektonski fakultet koji rade u okviru Univerziteta u Beogradu (UB), a za petak je zakazan veliki protest studenata Filološkog i Filozofskog fakulteta.

Kako je za naš list rekla Katarina Krsmanović sa FLU, studenti su juče obišli i podržali kolege s drugih fakulteta, a oni nastavljaju da noće na fakultetu, jer je ispunjen samo jedan zahtev.

– Dobili smo uveravanja da će se naći budžetska mesta za master, a više niko i ne spominje da je veliki problem i to što imamo dobre studente, sa maksimalnih 60 poena koji ne mogu da se školuju o trošku države. Protest se očigledno širi, jer ovo nije samo problem kvota, ovo je priča o lošem obrazovnom sistemu koji sam sebe urušava – smatra Krsmanovićeva.

Po njenim rečima, studenti smatraju da je neophodno da se već jednom nađe trajno rešenje za ove probleme, umesto da se požar gasi od jeseni do jeseni.

Ranije u toku dana, državni sekretar Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja dr Radivoje Mitrović je rekao da će prosvetne vlasti pokušati da pomognu da se reši problem mastera na FLU i da uprava tog fakulteta nastoji da nađe rešenje.Mitrović je istakao da zbog nedostatka sredstava u budžetu ministarstvo nije u mogućnosti da omogući svima koji su to zaslužili da se školuju o trošku države, ali da se i sa ograničenim sredstvima mogu naći rešenja za studije na FLU, gde su veliki troškovi školovanja.

On se slaže da je ovakve pojedinačne probleme potrebno rešavati sistemski, a prvi korak je usvajanje strategije razvoja obrazovanja Srbije, koja će danas biti na vladi.

Da podsetimo, studenti FLU traže da svi akademci koji imaju 60 ESP bodova pređu na budžet, da oni koji imaju 56 ESP bodova i preneta dva teorijska ispita, budu oslobođeni plaćanja školarine i da svi koji su završili osnovne studije i imaju potreban broj bodova, upišu master o trošku države.

Akademci Arhitektonskog fakulteta u Beogradu od uprave fakulteta traže da svi studenti koji imaju 48 i više ESP bodova budu oslobođeni dela školarine, kao što su oslobođeni studenti Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka. Školarine na ovom fakultetu su najveće u Srbiji i iznose 240.000 dinara.

U toku jučerašnje dana, ispred Ministarstva prosvete okupili su se i studenti Fakulteta primenjenih umetnosti kako bi još jednom skrenuli pažnju javnosti i nadležnih na to da, iako imaju 60 bodova i proseke iznad osam, njihovo školovanje ne finansira država.

Izvor: Politika

Advertisements