Roditelji, podržite studente!

Posted on 25/10/2012

0



Majka čiji sin već treći dan spava na Fakultetu likovnih umetnosti jer nadležni ministar ne govori istinu, izvrdava obećanja i ne radi svoj posao – obratila se roditeljima studenata pozivom da dignu svoj glas i stanu na stranu svoje dece

Poštovani, ovim pismom želela bih da se obratim u nadi da ću njime podstaći na razmišljanje one koji imaju sličan problem i/ili istinski brinu o budućnosti mladih ljudi. Želim da iskažem protest povodom neispunjavanja obećanja studentima Fakulteta likovnih umetnosti od strane Ministarstva obrazovanja.

Majka sam trojici dečaka – jednom srednjoškolcu i dvojici studenata. Jedan od njih već treću noć spava na FLU i bori se sa svojim kolegama da ostvare svoja prava koja im je država tj. ministarstvo obrazovanja obećalo, a nije ispunilo. Tokom jučerašnjeg dana, na skoro svim nacionalnim televizijama išla je sramotna izjava zamenika ministra obrazovanja da iako su studenti FLU ispunili postavljene uslove na svom fakultetu, država neće moči da ih školuje sve o svom trošku.

Gde je sad njihova briga za mlade? Pa zar omladina nije naša budućnost? Gde su sad prava mladih? – ili te parole važe samo pred izbore, kad su im potrebni glasovi.

Pa ovi studenti žele samo da dobiju ono što im pripada i da nastave svoje školovanje. Ako je rečeno da će se svi studenti sa postignutih 48 bodova školovati o trošku države, ne razumem zašto njih 64 (koliko ih ima ukupno na sva tri smera) to ne mogu sa maksimalnih 60 bodova?! Sramota!

Da li tako misle da motivišu mlade da ostanu u ovoj zemlji? Ne daju im osnovna prava – pravo na obrazovanje i usavršavanje, a posle se čude što smo u svetu na dnu lestvice po broju visokoobrazovanih. Da li to znači da će se politika i ove vlade zasnivati samo na pustim obećanjima?

Deco, ne odustajte! Niko od vas ne zna bolje vaše muke i uslove studiranja! Iskoristite svoju pamet i mladost, i borite se za sebe. Tražite ono što vam pripada. Nije bitno samo živeti, a saginjati glavu, već se boriti za bolji život. Samo tako će te se osećati stvarno živim. Smisleni život leži izvan vidika- kao slika u hologramu. Nađite ga, prigrlite ga!

Svim srcem sam uz vas kao i većina roditelja i žao mi je što zbog radnih obaveza i daljine nisam u mogućnosti da vas i fizički podržim. Neka ministar zna da vas mi nismo rađali, vajali i usmeravali na pravi put da bi se sad neki političari poigravali sa vama zato što oni nisu sposobni ni toliko da ispune obećano. Ako su nesposobni neka se sklone ili neka sa kolegama državnicima zategnu svoje kaiševe i obezbede vam obećano, jer zbog njihove politike mi već dvadeset godina zatežemo svoje. Oni bi trebalo da budu modeli od kojih mladi uče, a mladi od njih jedino mogu da nauče da je dati obećanje lako jer posle ne moraš da ga ispuniš. Zar se tako vaspitava omladina? Ako je tako pitam gospodina ministra da li da kao vaspitač koji radi sa predškolskom decom počnem sa takvom taktikom od najranijeg uzrasta, kako bi deca što pre shvatila da obećanja ništa ne vrede!?

Mislim da je situacija naše dece veoma važna i da joj treba dati više pažnje. Nismo mi visoki funkcioneri pa da nam deca iako su 171. ispod liste upadnu na budžet.

Roditelji svih prevarenih studenata ujedinite se i aktivirajte. Ne dozvolimo da obrazovanje postane privilegija bogatih. Oglasite se putem pisama, poziva, interneta… Neka svi čuju i znaju da smo uz njih!

http://www.e-novine.com/index.php?news=73380