Meksiko: pokrenuta velika racija policije na studentske kampuse, u sukobima više ozljeđenih, stotine uhićenih

Posted on 19/10/2012

0Policija je nakon tjedan dana prosvjeda – u kojima su studenti zauzeli pojedine zgrade fakulteta – upala na kampuse i rastjerala prosvjednike. Studenti s učiteljskih fakulteta, budući nastavnici, prosvjedovali su protiv izmjena u nastavnom planu koji od njih sada očekuje puno veće posvećivanje računalnim znanostima što je prema mišljenju studenata nepotrebna izmjena jer učenicima ruralnih područja, kojih je u Meksiku jako puno, to nije prioritet, prenosi BBC.

Osim što su zaposjeli zgrade fakulteta prosvjednici su, prema pisanju nekih medija, otimali i palili autobuse i kamione dostave te u potpunosti blokirali rad sveučilišta. Konkretno radi se o tri fakulteta u zapadnoj meksičkoj državi Michoacan.

Policijska akcija “čišćenja” nije prošla u mirnom tonu, maskirani studenti naoružani palicama i kamenjem te molotovljevim koktelima sukobili su se sa policijom u pokušaju da zadrže kontrolu nad zgradama. Tri policajca su ozbiljnije ozlijeđena dok ih je sedam zadobilo lakše tjelesne ozlijede, privedeno je, prema neslužbenim informacijama, 176 studenata dok se realna brojka kreće najvjerojatnije negdje oko broja 300. Broj ozljeđenih studenata za sada je nepoznat.

Samo dva dan nakon policijske agresije, jučer je održan masovni prosvjed studenata u gradu Morelia. Xinhua prenosi kako se okupilo oko 20,000 prosvjednika. Studenti u prosvjedi, između ostalog, traže i puštanje svih uhićenih studenata ovog ponedjeljka. Informacije govore kako su se prosvjedi već proširili i na okolne gradove te kako “stanovnici otimaju autobuse i vozila u znak potpore studentima”.

Nasilni ulazak na kampuse i gušenje prosvjeda pokazuje koliko malo tolerancije je preostalo vlastima po pitanju okupacija sveučilišta od strane studenata što je u Meksiku postala česta pojava. U posljednjih nekoliko tjedana zabilježeno je više nasilnih sukoba prosvjednika na okupiranim fakultetima i policije koja ih je pokušala rastjerati.

Policijske racije dogodile su se samo jedan dan uoči posjeta predsjednika na odlasku, Felipea Clderona, gradovima u kojima su okupirana sveučilišta.

Prosvjedi su započeli prije tjedan dana i vrlo brzo su se rasplamsali u poprilično ozbiljne akcije u kojima su studenti otimali autobuse, kamione i vozila dostave te više od tjedan dana zadržali neke od vozača. Vlasti su objavile kako je okupacija fakulteta porezne obveznike koštala nekoliko stotina tisuća dolara po danu okupacije. Ipak prosvjed na jednom od tri kampusa, u gradu Arteaga okončan je bez sukoba sa predstavnicima reda i zakona, kako javljaWashington Post.

Policija je u pokušajima rastjerivanja prosvjednika koristila pomoć vatrogasaca, hitne pomoći i Black Hawk helikoptera.

Prosvjedi na sveučilištima u Meksiku bili su tolerirani do jedne mjere od strane vlasti zbog velike autonomije koju sveučilišta imaju, a koja štiti akademsku nezavisnost dopuštajući da se problemi rješavaju samostalno unutar struktura sveučilišta. Takva vrsta autonomije stupila je na snagu nakon masakra studenata počinjenih od strane vlasti 1968. i 1971. godine, slika tog strašnog zločina još uvijek je izuzetno živa u meksičkom kolektivnom sjećanju (opširnije, vidi sekciju: Brutalnost stranke PRI).

Politički gledano intervencija i ulazak državnih snaga na kampuse je jako štetna. “Okupacije su dovele do velikih šteta prouzročenih od strane prosvjednika, policija je bila prisiljena na akciju”, stoji u službenom obrazloženju.

No, u borbi za bolje uvjete i prava svih studenata, solidarnost nažalost nije apsolutna. Prošlog mjeseca studenti izbačeni sa sveučilišta u Mexico Citiju zauzeli su kampuse te zahtjevali svoj povratak. Nakon dva tjedna bez održavanja nastave “redovni studenti” provalili su u kampus i sukobili se s izbačenima, koji su nakon toga preselili prosvjede na druge fakultete, no ubrzo su nadjačani, a nastava se nastavila održavati. Ovo nije izoliran slučaj te postoje određene tenzije među samim studentima.

http://www.advance.hr/vijesti/meksiko-pokrenuta-velika-racija-policije-na-studentske-kampuse-u-sukobima-vise-ozljedenih-stotine-uhicenih/

Advertisements