Trodnevna blokada Matematičkog fakulteta! Studenti tražili osnovna prava!

Posted on 11/10/2012

0



Trodnevna blokada Matematičkog fakulteta!

Studenti tražili osnovna prava!

Studenti su blokirali nastavu na Matematički fakultetu od 2. do 5. oktobra. Nije novost da se uprava nekorektno ponaša prema studentima, niti da se krši zakon – to im je kao „Dobar dan“. Novost je da su studenti odlučili da se organizovano i direktnim pritiskom na upravu izbore za svoja prava i bolje uslove studiranja. Iz ove borbe svi studenti mogu da izvuku dve pouke. Da je blokada jedan od najefikasnijih načina borbe i da ne treba čekati da se stanje pogorša jer je stanje u visokom obrazovanju već potpuno katastrofalno.

Razgovarali smo sa učesnikom blokade koji je izrazio želju da ostane anoniman.

Direktna akcija: Kako je došlo do blokade?

Student Matematičkog: Nakon što je uprava fakulteta po ko zna koji put odbila da razgovora sa studentima, nismo imali kud i blokirali smo fakultet. Formirali smo radne grupe i sastavili pravilnik o ponašanju učesnika blokade, koji ni jedan jedini put nije prekršen.

DA: Koji su vas problemi podstakli da na blokadu?

SM: Uprkos tome što formalno imamo šest rokova, u letnjem semestru ne možemo da polažemo ispite iz zimskog semestra i obrnuto. Pojedini rokovi se spajaju iako se po zakonu mora pauzirati 10 dana pre narednog roka. Ukinuli su apsolventske rokove, pa tako jedna devojka kojoj je ostao samo jedan ispit mora da čeka sledeći jun da bi imala pravo da izađe na njega. Ko propusti kolokvijum, bez obzira na razlog, ne može da izađe na ispit, a kolokvijumi nisu nadoknadivi, pa ti čekaj sledeću godinu. Na sve to, svaki put kad na dnevni red Nastavno naučnog veća (NNV) dođe tačka „studentska pitanja“, kvorum se raspadne.

DA: Kako se ponela uprava, a kako profesori?

SM: Matematički fakultet je luda kuća. Dekan nas je podržao, ali je problem u NNV na kome je ranijih godina dolazilo i do fizičkih obračuna, pa je i policija morala da reaguje. Mi smo sa svoje strane bili vrlo korektni, nismo sprečili ni jedan usmeni ispit, niti smo sprečili svečani prijem brucoša. Vrlo smo ih rado uputili u situaciju u kojoj se nalaze zajedno sa starijim studentima i dosta njih nam se odmah pridružilo. Profesori su uglavnom ćutali i očekivali da se blokada raspaspadne istog dana, ali to se nije desilo. Dostavili smo zahteve Ministarstvu i oni su povrdili da su legitimni sa pravne tačke gledišta.

DA: Na kraju je ipak došlo do pregovora?

SM: Kada smo nakon nekoliko dana odlučili da se obratimo prosvetnoj inspekciji, Dekan je naprasno uspeo da sazove vanrednu sednicu NNV-a sa jednom tačkom dnevnog reda – dodatni ispitni rok. Mi smo smo tražili da se raspravlja i o ostalim našim zahtevima, ali se profesori nisu ustezali da nas otvoreno ucene: „Prihvatite dodatni rok ili ćemo bez problema otići odavde i nećete dobiti ništa“. Izglasali su taj rok i dok si trepnuo, profesora više nije bilo. Oko 250 studenata koji su bili tu je momentalno organizovalo vanredni sastanak parlamenta, skoro kao plenum, amfiteatar je bio krcat. Bili smo ogorčeni. Izglasali smo nastavak blokade. To je bila treća noć na fakultetu. Sada kruži šala da nisi pravi student Matematičkog, ako bar jednu noć nisi proveo sa njim!

DA: Kako se blokada završila?

SM: Narednog jutra profesori su počeli fizički da nasrću na studente, ali se mi nismo povukli. Na kraju je Dekanat pozvao naše predstavnike i formirana je zajednička komisija profesora i studenata koji će zajedno da rade na rešavanju problema i ispunjenju zahteva. Rok za rad komisije je 1. novembar, a rok da NNV prihvati zahteve je 1. decembar. Ukoliko se zahtevi ne ispune ponovo ćemo blokirati.

Direktna akcija

Advertisements