U Hrvatskoj nije dobijeno besplatno obrazovanje!

Posted on 04/08/2012

0Povodom nedavnih izjava, manipulacije studentima, pokušaja stvaranja lažne ralnosti široj javnosti.
Ukratko o lažima kako ministra Jovanovića tako i Vlade Hrvatske o ostvarivanju besplatnog obrazovanja u Hrvatskoj.

To je ista odluka koja se donosi već godinama od kada se ministar Fuks (bivši ministar obrazovanja u Hrvatskoj) dosetio da će besplatnim obrazovanjem nazvati to, da svi studiraju prvu godinu besplatno (zapravo, prvi semester), a nakon toga plaćaju svaki ispit koji padnu po broju ESPB bodova. Efektivno time više studenata plaća studiranje nego što ih je ikada plaćalo, a oni to zovu besplatnim studiranjem jer svima, u dobrom maniru liberalne demokratije, daju “jednake startne pozicije”.

Razlika ove godine je u tome što se ministar Jovanović (sadašnji ministar obrazovanja u Hrvatskoj) prvi put dosetio da tu odluku donese za sve godine njegovog mandata, a ne da se svake godine donosi ponovo ista odluka u zadnji čas jer uvek preti opasnost da će se studenti pobuniti (a i protivzakonito je to, da se studenti upisuju a da ne znaju po kojim uslovima će studirati). Odatle i toliko visoko cifra od 686 miliona kuna (oko 90 miliona evra) za razliku od dosadašnjih koje su varirale između 30 miliona (oko 4 miliona evra) i 150 miliona kuna (oko 20 miliona evra) za jednu godinu. Dakle, nema razlike, sve je po starom, od ministra Fuksa pa naovamo.

Da stvari ipak ne bi bile tako idilične postoji “caka”. Ministar Jovanović se takođe dosetio i da besplatnim studiranjem (koje se u stvari plaća), uslovi i primora univerzitete na potpisivanje trogodišnjih ugovora sa ministarstvom finansija, kako bi ova višegodišnja odluka mogla stupiti na snagu. Prava istina iza tog poteza je to, da su Fuksovi propali zakoni sadržali i tzv. programske ugovore koji su defakto bili finansijska kontrola univerziteta od strane ministarstva i koji su se, vidi vraga, potpisivali na tri godine. Time se strogo uslovljavalo šta univerziteti rade s novcem. Razlog zašto se to uvodilo je očigledan – da bi se diktiralo finansiranje, prilagođavanje studijskih programa za potrebe tržišta, i “pokretanja gospodarstva”. Diktat bi defakto dolazio od ministra, jer bi ministarstvo odbilo da potpiše ugovor ako univerzitet ne bi pristao na njihove zahteve, tj. prilagođavanju tržištu. To znači eksplicitno ucenjivanje pod pretnjom prestanka finansiranja kojim se ni jedan univerzitet ne bi mogao odupreti.

Zakoni su propali, pa tako i programski ugovori, ali sada se potajno vraćaju mimo zakonskih promena u obliku blagonaklone odluke Vlade o finansiranju besplatnog studiranja. Ministar Jovanović dakle vodi politiku istog sadržaja kao i ministar Fuks, samo na dosta prljaviji način.

Advertisements