Nastavljeni studentski protesti u Montrealu, privedeno 400

Posted on 24/05/2012

0Policija u Montrealu privela je u noći između srede i četvrtka oko 400 učesnika studentskih demonstracija za koje vlasti tvrde da nisu bile prijavljena.

Uprkos tome što im nisu izdali dozvolu, vlasti su tolerisale održavanje studentske manifestacije tokom tri sata, ali je onda došlo do “sitnijih sukoba” sa snagama reda, pa je policija privela oko 400 ljudi.

Ulicama Montreala prethodnog dana prodefilovalo je više desetina hiljada studenata iz kanadske provincije Kvebek obeležavajući 100 dana od nastanka pokreta za obaranje odluke o povećanju cena školarina.

Studentski marš je organizovan iako je vlada Kvebeka hitno usvojila zakon čiji je cilj da se pooštravanjem uslova za organizovanje protestnih skupova uguše najistrajnije studentske demonstracije u istoriji Kanade.

Otkako je u petak usvojen novi zakon o demonstracijama, noćni protestni skupovi su se često pretvarali u sukobe sa policijom.

Prema novom zakonu, organizator skupa koji će privući više od 50 ljudi mora da detaljnije obrazloži ciljeve okupljanja.

Studenti su rekli da će obarati ovaj zakon pred sudom. Organizacije za zaštitu ljudskih prava su ocenile da je zakon napravljen kako bi ograničila mogućnost demonstranata da se izraze na demokratski način.

Izvor

Advertisements