Kanadski studenti: “Kršićemo zakone, ovo je rat!”

Posted on 21/05/2012

0Vlasti u kanadskoj provinciji Quebec uvele su nove izvanredne zakone kako bi stali na kraj sve većoj i sve radikalnoj pobuni studenata. Cilj novih zakona, koji uvode brojna ograničenja na pravo prosvjedovanja, je “vratiti red” na ulice gradova nakon višemjesečne pobune studenata protiv novih školarina. Studentski nemiri u Quebecu često su završavali nasilno.

Nakon maratonske dvodnevne sjednice, vlasti u Quebecu donijele su zakon prema kojem svaka skupina od preko 10 osoba mora unaprijed obavijestiti policiju o svojem prosvjedu – moraju policiji dati informaciju, kada, gdje i koliko dugo će prosvjedovati.

Premijer Quebeca, Jean CharestUz isti zakon odmah je donijet i novi zakon kojim se zabranjuje nošenje bilo kakve maske ili skrivanje lica.

Također su uvedene rigorozne novčane kazne za bilo koju osobu koja se ogriješi o dva navedena zakona – od 250 do 250,000 dolara, prenosi AFP.
Studenti, sindikati i politička oporba žestoko su kritizirali uvođenje novih izvanrednih zakona, bivši premijer ih je nazvao “barbarskim”.

Louis Masson, predsjednik odvjetničke udruge koja okuplja 24,000 odvjetnika, rekao je kako novi zakoni idu predaleko i ukidaju “osnovne slobodne izražavanja do te točke da se postavlja pitanje, tko bi se sada uopće usudio prosvjedovati?”
Stanovnici Quebeca, prema najnovijim anketama, smatraju kako aktualni premijer Jean Charest nije dobro vodio krizu koja i dalje traje.


Preko 10,000 studenata na ulicama Montreala – odmah nakon proglašenja novih izvanrednih zakona

Studentska pobuna je kulminirala ovog ponedjeljka kada je ministrica obrazovanja, Line Beauchamp, podnijela ostavku nakon što je 165,000 studenata u štrajku poručilo kako ne prihvaćaju njen novi plan da se podizanje školarina rastegne preko 7, a ne 5 godina, kako je do sada bio plan.

Studenti su složni i spremni na borbu protiv rigoroznih novih zakona. Jedan od vođa studentske pobune, Gabriel Nadeau-Dubois, rekao je: “Kada su zakoni nepravedni, morate početi razmišljati o kršenju istih i trenutačno ozbiljno razmatramo upravo to”.

Gabriel Nadeau-Dubois, istaknuti vođa studentskih prosvjedaJedan kanadski akademik rekao je kako su novi zakoni “najveći napad na kanadsku slobodu još od vremena specijalnih ratnih zakona”, prenosi kanadski list Globe and Mail u kojem se navodi da je studentski prosvjed, koji je počeo sredinom veljače, do sada prerastao u nešto “znatno veće” – studenti ustaju protiv korupcije, mjera štednje, ekonomskog modela, politike o okolišu itd.
U isto vrijeme sve više raste panika u redovima vlasti, jedan od ministara, Clément Gignac, rekao je da je studentska pobuna “ustanak protiv države”.

Gradonačelnik Montreala, Gérald Tremblay, poručio je “vrijeme je da preuzmemo kontrolu nad ulicama”. Na pitanje da li se boji još većeg nasilja rekao je kako vjeruje u “kompetenciju i iskustvo policije”.
Protiv zakona ustali su brojni akademici, komentatori s ljevice i desnice i udruge za ljudska prava. No, pošto se radi o “izvanrednim zakonima” isti vjerojatno neće doći do Vrhovnog Suda jer imaju rok trajanja – 1.7.2013.

Fannie Lafontaine, profesor kriminalnog prava na sveučilištu Université Laval, navodi kako su točke novog zakona “preopširne” i kako su novčane kazne rigorozne.
“U vrijeme krize vlasti samo nastoje ograničiti fundamentalne ljudske slobode, no povijest nam je pokazala da ove ekscesivne restrikcije nikada ne pomažu u očuvanju mira. Ovo je samo dolijevanje benzina na vatru.”


VIDEO: Kompilacija najnovijih prosvjeda u Quebecu

Kanadski list The National Post prenosi kako nakon uvođenja ovih zakona postoji velika opasnost da studentski prosvjedi postanu još i žešći.
Ističe se kako je kazna za sprječavanje nečijeg ulaska u zgradu fakulteta između 1,000$ i 5,000$. No, za “vođe prosvjeda” kazne se penju na 7,000$ do 35,000$, za sindikate i studentske federacije – 25,000$ do 125,000$. Prema novom zakonu, ako netko ponovi prijestup, kazna odmah postaje dvostruka.

List prenosi izjave vođe studenata, Gabriel Nadeau-Duboisa, koji poručuje: “Vjerujem kako je moj bijes ono što sada osjećaju i drugi studenti i vjerujem kako ćemo isti pokazati na ulicama… idućih dana i tjedana. Ovo je objava rata, ne samo protiv studenata nego i protiv svih osoba koje su još uvijek vjerovale u demokraciju.”

Kada su novi zakoni objavljeni, u četvrtak navečer, tisuće prosvjednika odmah je izašlo na ulice Montreala.
Drugi studentski vođe također najavljuju borbu, Leo Bureau-Blouin rekao je kako je novi zakon “udarac na slobodu govora”, dok je Martine Desjardins opisala zakon kao “proglašenje rata protiv studentskog pokreta”.

Policija ispaljuje suzavac na studenteNakon donošenja zakona premijer Jean Charest je rekao: “Vjerujemo kako se radi o izuzetno važnoj odluci – ne samo za naše mlade ljude, već za budućnost svih stanovnika Quebeca”.
Vođa političke opozicije, Pauline Marois (stranka Parti Québécois), rekla je: “Koji kaos ! Koji strašan kaos ! Evo gdje nas premijer vodi, vođa liberalne stranke. Donose se posebni zakoni protiv naše djece, protiv naših mladih – sve zbog premijerove tvrdoglavosti. Nikada, nikada… nijednom premijer nije izdvojio jednu minutu da se sastane sa studentima i sada nas on pokušava uvjeriti kako se napravilo sve što je bilo moguće”.
Premijer Charest je odmah uzvratio i okrivio oporbu da svojim stavovima potiču još veće studentske nerede.

Studentski prosvjedi koji se održavaju gotovo svakog dana i u kojima sudjeluju deseci tisuća studenata i dalje su gotovo u potpunosti ignorirani od većih regionalnih i svjetskih medija, pogotovo u susjednom SAD-u.

Izvor

Advertisements