U Montrealu uhapšena 122 studenta

Posted on 18/05/2012

0


Izvor: Tanjug

Montreal — U Montrealu su sinoć održani masovni proetsti studenata zbog povećanja školarina. Uhapšena su 122 studenta.

Suočena sa jednim od najvećih studentskih protesta u istoriji Kanade, vlada provincije Kvebek predložila je nacrt hitnog zakona u cilju okončanja okupljanja i demonstracija protiv povećanja školarina.

Vlasti Kvebeka su saopštile da su kasno sinoć uhapšena 122 studenta a da je na ulice Montreala izašlo više hiljada demonstranata koji su lomili izloge prodavnica i prozore banaka i gadjali policiju raznim predmetima.

Tenzije su nastavljene danas u mestu Gatino gde su evakuisana tri koledža nakon uzbune da je podmetnuta bomba.

Studentski protesti zbog povećanja školarina su počeli još pre tri meseca a kulminirali su u ponedeljak kada je podneo ostavku ministar obrazovanja.

Novi predlog zakona neće uticati na smanjenje stipendija već će njime biti privremeno obustavljena nastava, kazao je premijer Kvebeka, Žan Šare.

Prema ovom zakonu nastava na univerzitetima će biti obustavljena do avgusta, a školski raspust će početi kasnije za 25 univerziteta i koledža koji štrajkuju, prenose agencije.

Parlament Kvebeka trenutno zaseda i očekuje se da će debata trajati dugo, a kako kaže Šare “radi se ne samo o našim mladima već i o budućnosti naroda Kvebeka”.

Šare je izjavio još sinoć da je “ova situacija suviše dugo trajala i da je došao trenutak da se povrati red i mir jer stanovnici Kvebeka imaju pravo da žive u sigurnosti”.

http://www.b92.rs/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=05&dd=18&nav_category=78&nav_id=610288

Advertisements