Španija: u Valensiji policija krvnički pretukla studente

Posted on 21/02/2012

0Mirni prosvjed protiv proračunskih rezova u obrazovanju u španjolskoj Valenciji okončan je u krvi. Policija je studente tukla palicama i na njih ispaljivala gumene metke. Među ozlijeđenima i uhićenima su i maloljetnici.

Španjolska policija pokazala je jučer tijekom poslijepodnevnog mirnog studentskog prosvjeda neviđenu brutalnost. Time je podsjetila na zloglasna vremena Francove diktature.

Uznemirujuće snimke koje su objavljene na YouTubeu prenio je portal Roarmag.org, a pokazuju kako je mirni prosvjed protiv proračunskih rezova u obrazovanju u španjolskoj Valenciji okončan u krvi. Prema navodima portala, policija je napala skupinu od oko tri stotine studenata, od kojih je njih najmanje 26 uhićeno, a neki su i ozlijeđeni. Španjolski mediji javljaju kako su uhićeni u dobi od 14 i 21 godine. Prema objašnjenju glasnogovornika policije u Valenciji, uhićeni su jer su bili agresivni.

Gumenim mecima na mirne prosvjednike

O policijskoj brutalnosti u Valenciji opširno je izvijestio i AFP navodeći kako fotografije i snimke s mjesta događaja pokazuju mlade krvavih lica i policiju naoružanu palicama i u oklopima kako tuče i povlači ljude po podu. O gumenim mecima koje je policija ispaljivala na studente izvijestio je i španjolski list El Pais.Šef policije o studentima je govorio kao o “neprijateljima” inzistirajući na tome da je interventna policija angažirana samo kao “proporcionalna fizička sila”. “Velika agresija zahtijeva proporcionalni odgovor”, poručio je. No, unatoč “brutalnoj policijskoj agresiji”, stotine studenata ponovno su navečer izašle na ulicu te u znak prosvjeda okružili Sveučilište u Valenciji. Sukobi su se nastavili.

Jučerašnji prosvjedi u Valenciji dogovoreni su putem društvenih mreža i drugih internetskih stranica. Valencija je najviše zadužena španjolska regija, a Španjolska će prema svim očekivanjima u tekućem tromjesečju opet zaroniti u duboku recesiju nakon što je njezino gospodarstvo krahiralo krajem 2011. godine.

Advertisements