„10 za Srbiju“ – Još jedna prevara!

Posted on 19/02/2012

7



Studenti – oprez! Počele su pripreme za veliku prevaru. Reč je o kampanji „10 za Srbiju“ koju je pokrenula Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) u kojoj glavnu reč vode funkcioneri omladina političkih partija.

Oni su u koordinaciji sa upravom Univerziteta i Ministarstvom obrazovanja pripremili manipulaciju kojom nameravaju da umire studentsko nezadovoljstvo, zbune studente lažnim obećanjima i ubede javnost da studenti nemaju razloga da se bune.

Sada su istupili sa zahtevom da 48 ESPB bude uslov za budžet – i gle čuda, u roku od par dana Rektor izjavljuje: „Možda su studenti u pravu, možda ne mogu više od toga da osvoje“. Isti onaj Rektor koji je u novembru pozvao državu „da milom ili silom okonča studentski protest“. Da li ste zaboravili da su parlamentarci jesenas od Ministarstva tražili da 60 ESPB bude uslov za budžet, dok su studenti na ulicama i fakultetima protestovali tražeći 48 ESPB = budžet? Tada se SKONUS ograđivao od studenata u protestu uz izjave da su „zahtevi ispunjeni“ – iako nijedan zahtev nije bio ispunjen. Na taj način su učestvovali u medijskoj kampanji koju je vlast vodila protiv studenata u protestu.

Oni zahtevaju stvari na kojima država radi već duže vreme, poput donošenja Nacionalniog okvira kvalifikacija ili ukidanja stаrosne grаnice od 26 godinа zа benificije studenаtа, što je sastavni deo EU integracija. A onda kada država pod pritiskom EU realizuje ove stvari, tvrdiće kako su „studentski zahtevi“ ispunjeni zahvaljujući „zalaganju studentskih predstavnika.“ Većina zahteva koje SKONUS postavlja naravno neće biti ispunjena, jer je „10 za Srbiju“ samo deo predizbornog mazanja očiju. Valjda misle da i dalje verujemo u njihova prazna obećanja.

Ne dozvoli da te najgori šljam tretira kao naivno magare!
Za nezavisno studentsko organizovanje – bez parlamenata i mladih političara!

Advertisements