Zaposleni na Filozofskom napao studentkinju

Posted on 16/12/2011

0


 

Predrag Jovanović, šef Odseka za tehničke poslove Filozofskog fakulteta u Beogradu, verbalno i fizički je napao u utorak jednu od studentkinja u protestu. Uprava, po običaju, nije reagovala

Kako je saopštio Plenum studenata, incident se dogodio nekoliko dana nakon što je na Filozofskom uspostavljena “normalizacija nastave u učionici 101” u kojoj su studenti održavali sastanke. Plenumaši su, naime, 9. decembra izbačeni iz “stojedinice”, a njihove lične stvari zaplenila je Uprava fakulteta.

U utorak, 13. decembra, prilikom preuzimanja stvari iz suterenske prostorije, jedna od studentkinja pitala je šefa Odseka za tehnička pitanja Predraga Jovanovića: “Zašto ne vratite fotelje u hodnike, da studenti imaju gde da sede?”, na šta joj je on odgovorio: “Zato što ste ih vi polomili”.

S obzirom na to da fotelje nisu polomljene, druga koleginica uzela je telefon kako bi snimila činjenično stanje. Jovanović ju je tom prilikom udario, izbio joj telefon iz ruke i šutirao ga po prostoriji psujući, tvrde studenti.

Studenti smatraju da je ovo još jedan dokaz da Uprava Filozofskog fakulteta na sve načine nastoji da delegitimiše i kriminalizuje studentski protest.

“Ovde se ne radi samo o dezinformisanju i manipulaciji javnosti putem saopštenja i izjava u medijima, već o fabrikovanju lažnih dokaza u nameri da se potkrepe brojne izjave i saopštenja fakultetskih i univerzitetskih vlasti koje su od samog početka protesta nastojale da borbi samoorganizovanih studenata oduzmu karakter socijalnog protesta i da je umesto toga prikažu kao ‘igranje revolucije’, prikrivenu političku manipulaciju, pa sve do običnog vandalizma. Tu je upravo na delu mehanizam ućutkivanja studentskog protesta putem pokušaja da se artikulisani javni govor studenata svede na nemušti jezik vandalizma i zakulisne političke manipulacije”, saopštio je Plenum.

Podsetimo, studenti Filološkog i Filozofskog fakulteta su u oktobru stupili u blokadu nastave zahtevajući smanjenje školarina i bolje uslove studiranja. Tokom protesta koji je zamrznut 10. novembra, akademce su, verbalno i fizički, napadali pripadnici desničarskih organizacija, ali i nastavničko osoblje koje je u nekoliko navrata cepalo studentske transparente i nasrtalo na učesnike blokade.

Plenum studenata smatra da Uprava Filozofskog falsifikuje dokaze, kako bi mogla da optuži studente za uništavanje inventara fakulteta tokom protesta.

“S obzirom na to da su pokrenuti disciplinski i krivični procesi protiv studenata u blokadi verujemo da je uklanjanje čitavih stolica iz hodnika fakulteta pod izgovorom da su uništene tokom trajanja blokade trebalo da posluži kao nešto što bi se stavilo na teret studentima. Konačno, videvši i spremnost Uprave da ne reaguju na pokušaje ubistva studenata u protestu od strane neonacista i to samo zato što su studenti u protestu, i imajući u vidu to da su odbili da pruže na uvid video snimak načinjen sistemom nadzora na fakultetu na dan napada, smatramo da je krajnje vreme da se javnost uključi u ispitivanje odgovornosti Uprave”, konstatuju studenti.

http://www.e-novine.com/index.php?news=55386

Advertisements
Posted in: Iz medija