Ministarstvo odbilo zahteve studenata

Posted on 15/10/2011

0Studenti protestovali u centru Beograda tražeći lakše uslove za upis naredne godine studija i da školarine ne premašuju visinu tri minimalne mesečne zarade. Ministarstvo odbilo zahteve jer ne priznaje organizaciju koja ih je predala.

Studenti predvođeni akademcima sa Filološkog fakulteta protest su počeli oko 12.30, a zbog šetnje centralnim gradskim ulicama saobraćaj je za vreme prolaska kolone studenata bio blokiran u ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjinoj.

Ministarstvo prosvete i nauke odbilo je zahteve Plenuma studenata Filološkog fakulteta, uz obrazloženje da oni nusu legitimni predstavnici studenata.

Oni su 6. oktobra Ministarstvu predali zahteve da se ukine rangiranje prilikom upisa naredne godine studija, da 48 bodova ostane jedini uslov za budžetsko finansiranje i da školarine budu u visini tri mesečne zarade.

Predstavnicima Plenuma su preneli novinarima da im je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Slobodan Jauković rekao da mogu da razmatraju samo predloge Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), koji su legitimni predstavnici studenata.

Studenti Beogradskog univerziteta, predvođeni kolegama sa Filološkog fakulteta, vraćaju se na faklultet gde će održati sednicu Plenuma na kojoj će odlučiti o daljim koracima, a ne isključuju ni mogućnost blokade nastave.

Oni smatraju da su predlozi SKONUS-a, koje resorno ministatvo namerava da razmotri, mnogo blaži i ističu da ta organizacija ne štiti interese studenata.

Protest oko 400 studenata počeo je na platou ispred Filološkog fakulteta, odakle su se oko 12.30 sati preko Trga Republike uputili ka Ministarstvu prosvete i nauke.

(Tanjug)

http://www.mondo.rs/s220711/Info/Info/Hronika_i_Drustvo/Ministarstvo_odbilo_zahteve_studenata.html

Advertisements
Posted in: Iz medija