Studenti blokirali beogradske ulice

Posted on 06/10/2011

0Dvestotinjak studenata Beogradskog univerziteta protestovalo je ispred zgrade Vlade Srbije u četvrtak zbog visokih školarina i odluke Univerziteta da se iz budžeta finansiraju samo oni koji tokom godine skupe 60 bodova

This slideshow requires JavaScript.

Akademci Filološkog, Filozofskog, Fakulteta političkih nauka i Fakulteta muzičke umetnosti okupili su se oko 12 časova ispred zgrade Filološkog fakulteta na Studentskom trgu odakle su krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije, pozivajući kolege iz obližnjih fakulteta da im se pridruže u demonstracijama. Pozivu se priključilo nekoliko desetina studenata, a zbog gužve koja se stvorila ispred Pravnog fakulteta, saobraćaj u Bulevaru kralja Aleksandra bio je obustavljen na nekoliko minuta.

Studenti su prethodno potpisivali peticiju kojom traže da se finansiraju iz budžeta svi oni koji su zaključno sa oktobrom prikupili 48 bodova, a svoje zahteve predali su oko 14 časova zaposlenima u Ministarstvu prosvete. Oni, pored ostalog, traže da se cene školarina spuste na iznos tri minimalne državne plate, kao i da se vrate apsolventski rokovi koje bolonjci nemaju.

Nakon što su Ministarstvu predali svoje zahteve, okupljni su oko pola sata sedeli na kolovozu ispred zgrade Vlade Srbije, zbog čega je saobraćaj u Nemanjinoj bio blokiran. Prozivajući ministra obrazovanja Žarka Obradovića, studenti su ispred Vlade skandirali “Dole školarine” i “Izađi Žarko”. Prema najavama iz Vlade, studentima će resorno ministarstvo odgovoriti u roku od tri dana.

Tokom protestne šetnje, akademci su se na kratko zaustavili ispred zgrade lista Politika, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog pisanja ovog lista o njihovim protestima. Ispred Narodne skupštine skandiralo se “Lopovi, lopovi”, a na čelu povorke bio je istaknut transparent sa porukom “Znanje nije roba”.

http://www.e-novine.com/drustvo/51468-Studenti-blokirali-beogradske-ulice.html

Advertisements
Posted in: Iz medija